Nii, paar sellist retsepti ka, mis veits rohkem vaeva tahavad aga tulemus tasub ootamist
Peekoniga hautatud haug
1 kg haugi (turska, koha vm rasvavaest kala), 400 g peekonit (pekki, soolapekki, suitsupekki), 3 sibulat, soola, pipart, jahu, sidrunit, taimeõli või koorevõid. Lisandiks keedukartulid.
Puhasta ja fileeri kala, eemalda luud ja lõika portsjonid. Maitsesta kalatükid soola ja pipraga, lisa natuke sidrunimahla. Peekon või pekk lõika õhukesteks laiadeks viiludeks. Mähi iga kalaportsjon pekiviilu sisse ja seo niidiga kinni. Kui kasutad magedat pekki, maitsesta ka see soola ja pipraga. Paneeri “rullid” jahuga ning prae vähese toiduõli või võiga. Seejärel lao portsjonid hautamisnõusse, puista üle hakitud sibulaga (sibulat võid soovi korral “maitsestada” ka küüslauguga), lisa veidi vett ning hauta kaane all vaiksel tulel valmimiseni.
Enne serveerimist eemalda niidid. Juurde sobivad keedukartulid.
Riisi ja ploomidega täidetud haug
1,5 kg haug, 1dl keedetud riisi, 2 muna, 50 g koorevõid, 6-8 musta ploomi, riivsaia, võid, soola, valget jahvatatud pipart.
Puhasta haug soomustest, lõpustest ja sisemustest, hõõru paberiga hästi kuivaks ja puhtaks. Pea jäta otsa. Hõõru kala kokku soola ja valge pipraga, lase pool tundi maitsestuda.
Täidise tegemiseks sega riis kahe keedetud ja hakitud kanamuna ja supilusikatäie pehme koorevõiga. Täida seguga haugi kõhuõõs, kuid ära täidist liiga tihedaks pressi, sest kõhuõõnde peavad mahtuma ka kivideta mustad ploomid. Kuivatatud ploome leota eelnevalt soojas vees, kuni need punduvad. Pane ploomid kala kõhtu ning õmble kõht kinni.
Kui leiad paraja suurusega ümara poti, saad haugi sellesse panna säärase rõngana, et kala saba on tema suus. Maitse sellest ei muutu, niisama vahva vaadata. Enne kala potti panemist määri pott võiga kokku.
Potti pandud kala võid paneerida pealtpoolt näiteks munavalge ja riivsaiaga, mille peale paned ka väikeseid võikillukesi. Võid ka pintseldada kala pealtpoolt õliseks ja katta mandlilaastudega.
Pane kala kuuma ahju (180° C) ja küpseta 1-1,5 tundi. Kala on valmis, kui uim tuleb tõmmates kergesti lahti. Serveeri kala otse küpsetuspotis. Salatiks sobivad kurgid, tomatid jms.
Haugiguljašš
600-700 g haugifileed (nahaga), 2 spl koorevõid, veel 1 spl koorevõid ja 1 spl nisujahu, 3 dl kalapuljongit, 1 dl hapukoort, 2 munakollast, 0,5 dl valget veini, soola, valget pipart
Maitsesta haugifilee soola ja pipraga ning hoia tunnike jaheduses. Lõika filee(de)st tükid nii, et iga tüki külge jääks nahka — siis ei lagune need nii hõlpsalt. Nopi välja peened rood — neid on palju haugi seljaosas ning nende kättesaamine vajab vilumust; oskuse puudumisel tuleb neid hiljem suust noppida, ent seegi käib haugisöömise juurde.
Pane kalatükid potti ning vala üle sulatatud koorevõiga, kata pott kaanega ja hauta vaiksel tulel kümmekond minutit. Kalatükid ei pea pruunistuma.
2 spl koorevõid sega jahuga ning sega see omakorda kuuma kalapuljongisse. Puljong keeda haugi luudest-peast või puljongikuubikust, ent asja ajab ära ka lihtlabane kuum vesi. Keeda saadud kaste kergelt läbi.
Klopi munakollased hapukoore sisse, sega sinna ka kuiv vein ja maitsesta koor soolaga. Seejärel vala saadud segu kastmesse ja sega kõik läbi. Vala kaste kalatükkidele, raputa selle pinnale riivsaia ning pane pott kuuma praeahju. Küpseta nii veerand tundi, kuni roa pind pruunistuma hakkab.